Home » Óravázlat, 2016

Óravázlat, 2016

II. 12.

Bevezető óra. Evolúció, evolúcióellenesség, tudományos alapélmények az evolúcióról. Prezentáció: pdf 37. Példák evolúció-matematikai gondolatmenere: (1) hím/nőstény arány (2) vezetéknevek kihomegenizálódása, coalescence.

II. 19.

Egy új eredmény: korai géncsere a modern ember és a neandervölgyi között: pdf. Számolás: coalescence time. Exponenciális növekedés, mint a populációk tehetetlenségi dinamikája. Versengés.

II. 26.

Logisztikus dinamika, folytonos és diszkrét időben. Oszcilláló és kaotikus dinamika lehetőssége a diszkrét esetben itt. Szelekció replikátorok között. Fischer-féle szelekciós törvény.

III. 4.

Szeleció diploid populációban. Egy lókuszon: marginális fitnesz, overdominancia. Példa: sarlóssejtes vérszegénység: itt.

III. 18.

Továbbra is: szelekció diploid populációban.

IV. 1.

Génfixáció valószínűségi elmélete, neutrális evolúció, genetikai óra.

Jegyzet: pdf Előadásban: pdf

IV. 8.

Előző folytatása, fixációig eltelt idő. Példák molekuláris evolúcióra. Humán mitokondriális törzsfa. Mai nyelvek közös őse? Ugyanaz a jegyzet, előadás, mint a múltkori órához.

Phylogenetic tree: wikipedia

Human evolution: wikipedia

IV. 15.

Andrew Hendry előadása a Darwin pintyekről itt. (Megnézhető az előadás is, és letölthető a prezentáció pdf-ben is.)

Lotka-Volterra versengési modell. Forráshasznosítási függvény, niche-átfedés. Folytonos együttélés? Forráskompetíciós modell. Sok minden elolvasható Janosov Milán jegyzetében: pdf. Vagy a doktorimban: pdf, 37. oldal.

IV. 22.

Új Tree of Life. Adaptív dinamika alapjai.

IV. 29.

Adaptív dinamika, folytatás.

Fajkeletkezés

V. 13.

Összefoglaló órát tartottam sokmindenről, ami kimaradt – de elsősorban a kooperáció elméletéről és a nagy evolúciós ugrásokról. Sokmindent linkelek, amiket mutattam.